ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τύποι Πυροσβεστήρων

Πυροσβεστήρες Τύπου Α
Φωτιές που προέρχονται από στέρεα υλικά οργανικής σύνθεσης π.χ. ξύλο, χαρτί, άχυρο, ελαστικά, υφάσματα, πλαστικά κλπ.

Πυροσβεστήρες Τύπου Β
Φωτιές που προέρχονται από υγρά καύσιμα ή υγροποιημένα σταθερά π.χ. οινόπνευμα, βενζίνη, πετρέλαιο, έλαια, λίπη, παραφίνη, κλπ.

Πυροσβεστήρες Τύπου C
Φωτιές που προέρχονται από αέρια καύσιμα π.χ. μεθάνιο, βουτάνιο, προπάνιο, υδρογόνο, ασετιλίνη κλπ.

Πυροσβεστήρες Τύπου D
Φωτιές που προέρχονται από μέταλλα π.χ. μαγνήσιο, τιτάνιο, ζιρκόνιο, νάτριο, κάλιο κλπ.

Πυροσβεστήρες Τύπου E
Φωτιές που προέρχονται από καύσιμα των παραπάνω κατηγοριώνA, B, C, D, κοντά ή σε ηλεκτρικές συσκευές, εγκαταστάσεις που είναι υπό τάση.

Πυροσβεστήρες Τύπου F
Φωτιές που προέρχονται από καμένα λίπη (φυτικά, ζωϊκά) και έλαια π.χ. λάδι από φριτέζα κλπ.

Σκόνες ABC

Όλες οι σκόνες είναι κατάλληλες για χρήση σε φωτιές παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σκόνες χαρακτηρίζονται από το κύριο κατασβεστικό υλικό που περιέχουν και όταν λέμε ΑBC 40  (40% φωσφορικό μοναμώνιο) εννοούμε ότι η σκόνη είναι κατάλληλη για πυρκαγιές τύπου Α , B και C και το κατασβεστικό υλικό είναι το φωσφορικό μοναμώνιο που περιέχεται στην σκόνη σε ποσοστό 40%. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό φωσφορικού μοναμώνιου περιέχει η σκόνη , τόσο καλύτερη κατασβεστική ικανότητα έχει. Το ποσοστό μπορεί να είναι απο 10 έως 90 %. Τέτοια σκόνη είναι και η ABC40% που σημαίνει ότι το 40 % της σκόνης είναι το φωσφορικό μοναμώνιο .

Στην κατηγορία BC υπάρχουν ποικίλα κατασβεστικά υλικά όπως π.χ. το διττανθρακικό ή δισσανθρακικό νάτριο, διττανθρακικό κάλιο κλπ.

Επιλογή μάρκας πυροσβεστήρα

Η σωστή επιλογή ενός πυροσβεστήρα δεν πρέπει να εξαντλείται από την κατηγορία της φωτιάς A,B,C,D,E,F για την οποία προορίζεται η χρήση του.
Πολλές φορές καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πιστοποιημένους πυροσβεστήρες (CE, EN-3), για τον ίδιο τύπο φωτιάς αλλά διαφορετικής μάρκας και κόστους. Η σύγκριση πυροσβεστήρων της ίδιας μάρκας από διαφορετικούς προμηθευτές είναι εύκολο να γίνει, διότι τότε συγκρίνουμε μόνο την τιμή τους. Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε να συγκρίνουμε διαφορετικές μάρκες πυροσβεστήρων; Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό κριτήριο για την επιλογή μας πρέπει να είναι η διαρκής παρουσία της μάρκας αυτής στην αγορά. Για παράδειγμα μία παρτίδα πιστοποιημένων πυροσβεστήρων που έχουν γίνει εισαγωγή στην χώρα μας από μία προμηθεύτρια εταιρία δεν σημαίνει ότι θα πληροί τις προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις της κατασκευάστριας εταιρίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Και αυτό διότι κατά τον ετήσιο έλεγχο και συντήρηση ενός πυροσβεστήρα ενδέχεται να απαιτηθεί η αντικατάσταση διαφόρων εξαρτημάτων του. Αν η εταιρία που θα προβεί στην αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων του δεν τα αντικαταστήσει με εξαρτήματα της κατασκευάστριας εταιρίας τότε ο πυροσβεστήρας μας παύει να είναι πιστοποιημένος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητά του.
Συνεπώς οφείλουμε να αγοράζουμε επώνυμους πυροσβεστήρες που θεωρούμε ότι ο προμηθευτής μας θα μπορεί να μας τον συντηρεί για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και όχι επειδή προωθήθηκε στην αγορά ως μία εμπορική ευκαιρία ενός προμηθευτή για να προσελκύσει πελάτες.